Erving Goffman är en mycket känd sociolg som har skrivit en bok som heter jaget och maskerna. En mycket intressant bok som handlar om hur människor beter sig mot varandra i sociala sammanhang. Goffman tar även upp teorier om hur man ska förstå olika situationer i både vardagslivet och i andra sammanhang. I Jaget och maskerna djupdyker Erving Goffman i vardagslivs dramatik.
Varför beter vi oss på visa sätt? Varför agerar vi på visa sätt? Detta är en bok som faktiskt många av er kommer känna igen er i. Det roliga med denna bok är att Erving Goffman tar upp händelserna i teaterns språk och talar om oss alla människor som aktörer gentemot en publik. Det kan tolkas som att agerandet är påklistrad roll. Det finns lite sanning i att i många agerande är det påklistrad men det är för att vi har blivit fostrade och formade på det viset redan som små genom våra föräldrar och personer i vår närhet. Vi agerar helt enkelt olika jämt emot vilken publik vi har, vilket är helt sant. I Erving Goffmans boket jaget och maskerna så fokuserar han på fem olika begrepp. Inramningen, det vill säga den fysiska miljön, vad händer i rummet till exempel? Rollen, vilka förväntningar det finns på den rollen jag antar och klarar jag av den? Publiken, hur reagera dem som lyssnar på mig? Blir det positiv eller negativ respons? Tema, finns det dem runt om mig som stödjer mig? Fasaden, är jag den jag vill vara i denna situation? Ger jag rätt signaler? Alla dessa fem begrepp är väldigt brukbara när det kommer till teater också. Är hela livet en teater? Är vi alla aktörer? Det är många frågor och funderingar som du och vi kan ställa oss själva. Visserligen i teater har du chans att agera ännu längre bort från dit jag utan att kanske skada eller såra personer eller du får chansen att uttrycka din fantasier.
Jag skulle verkligen rekommendera att läsa jaget och maskerna eftersom det är en mycket bra bok som får dig att tänka om i många situationer samt att du öppnar upp dina sinnen på ett annat sätt.