Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Les Miserables på Wermland Opera

Les Miserables på Wermland Opera

Les Miserables

Les Miserables2

Les Misérables på svenska

Musikalen som år efter år blivit framröstad som ”Världens bästa musikal” är nu inne på sin sista etapp i Wermland Opera i Karlstad. Andra gången Les Misérables sattes upp i Sverige, åren 1996-1997, var det i just Karlstad och nu var det dags igen! Föreställningen framförs på svenska och så görs även sångerna. Föreställningen har fått otroligt bra kritik, för både skådespeleri och tolkning såväl som scenografi och musik. Har man sett föreställningen på engelska tidigare kommer man inte att bli besviken.

Handlingen utspelar sig via den före detta straffången Valjean, som gång på gång blir ratad och diskriminerad  av samhället medan han försöker göra rätt för sig som villkorligt frigiven. Efter att ha begått det brott som ska bli hans sista, där han istället för ondska möts av barmhärtighet och godhet, bestämmer han sig för att hänge sitt liv åt att bara göra gott. Kampen fortsätter sedan mellan att skapa sig ett nytt liv, vilket innebär att bryta sin villkorliga frigivning och hålla sig gömd från polisen, samtidigt som konsekvenserna från tidigare gärningar gör sig påminda.

Les Misérables historia

Les Misérables är baserad på den franske författaren Victor Hugo´s roman med samma namn, som kom ut år 1862. Romanen bearbetades av Claude-Michel Schönberg och Alain Boubill för att framföras som musikal, och den första premiären var i Paris år 1980. Två år senare började en brittisk teaterproducent att arbeta på en engelsk tolkning som sattes upp i London år 1985. Bara några veckor efter premiären flyttades föreställningen till Palace Theatre, West End i London, där den spelades i 19 år innan föreställningen flyttades igen, till Queens Theatre där den spelas än idag. Musikalen har framförts över 12 000 gånger och år 2006 gick den faktiskt om Cats som den längst spelade musikalen.

För dig som missat detta ypperliga tillfälle att avnjuta denna fantastiska musikal finns det faktiskt möjlighet till en andra chans i september i år. Musikalen spelas då i Danmark och kommer att framföras i Herning några mil väst om Århus. Passa på att ta en tur söderut och se denna fantastiska musikal!

 

Etiketter: