Warning: Undefined array key "options" in /home/teaterb/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 93
Teater online - Se teaterpjäser och musikaler på nätet
Hoppa till innehåll

Teater online

Här kan du se de bästa teaterpjäserna på nätet

Att ta del av en teaterföreställning på nätet har blivit allt vanligare. Coronapandemin tvingade såväl små teatrar som de stora giganterna att hitta nya vägar för att hålla teaterlivet levande. Även om teater online inte kan ersätta den fysiska upplevelsen av att vistas i en teatersalong så har den moderna tekniken bidragit till att online-upplevelsen kan bli bra. Ljud, ljus och de många olika kameravinklarna gör den digitala teatern till ett fullgott alternativ när du av någon anledning inte kan närvara i salongen. Utbudet av pjäser som spelas online är omfattande.

Här ska vi på Teater Barbara redogöra för hur du tar del av teater och musikaler från några av de bästa svenska och internationella teaterscenerna.

Teater online

Ett brett digitalt teaterutbud

Idag finns det mycket att välja på för den som vill se teater online. Exempel på dramatikers verk som spelats via svenska play-tjänster är Norén, Strindberg, Dostojevskij och Liv Strömquist.

Om du vill ta del av klassisk musik och musikaler så har flera operahus som Operan, Folkoperan och Berwaldhallen tjänster där de regelbundet lägger upp konserter på nätet. När du längtar dig bort till en musikal på Broadway kan det vara bra att veta att det finns gratis material på Youtube. Även aktörer som Netflix och Amazons betaltjänst har inspelat betalmaterial.

Teater online - tjänster för att streama teaterpjäser

Dramaten Play är den kanske mest kända streaming-tjänsten som visar svensk teater online. Initiativet lanserades i mars 2020 och erbjuder pjäser från 1991 till nyligen spelade verk. Man har bland annat visat Scener ut ett äktenskap av Ingmar Bergman och konserten First Aid Kit tolkar Cohen.

Det är inte bara teater i Stockholm som får plats på nätet. Västmanlands Teater har t ex erbjudit soppteater för invånare i länet. De digitala förställningarna sändes via Vimeo, kostade som en vanlig teaterbiljett och kunde bokas med tilltugg. Även den turnerande Riksteatern har en Play-tjänst som fått namnet Riksteatern Play.

Barnteater på nätet

Förmånen att få njuta av en teaterföreställning på nätet är inte bara förbehållen vuxna. Även barnteatern är högst levande online. Pygméteatern och Dockteatern Tittut är två exempel på teatersällskap som erbjuder digital teater. Den sistnämnda ensemblen erbjuder även föreställningar utomhus för barn under sommarhalvåret. I barnteatern får publiken ofta vara med och delta på scenen, något som av naturliga skäl är omöjligt i digitalt format.

Teater online kan med fördel integreras i dramaövningar för barn i alla åldrar. Barnteatern hjälper åskådarna och deltagarna att utveckla färdigheter som självkänsla, kommunikation, samarbete och empati. På Dramaten Play är utbudet för barn mindre än det för vuxna, men streaming-tjänsten erbjuder bland annat verk som Lilla Svansjön och Lilla Måsen. Framträdandena är lagom långa för att barnen ska orka hålla intresset uppe.