Teater i Stockholm

Upptäck teater i Stockholm

Det är något visst med att gå på teater i Stockholm. Här finns inte bara nationalscenen Dramaten och unika Drottningholms slottsteater, utan även ett stor antal andra scener av varierande storlek och inriktning. Utbudet är brett och det gäller inte bara den teater som vänder sig till vuxna utan det finns även ett brett utbud av barnteater i Stockholm. Variationen gör att det är lika enkelt att ta en kulturkväll på tu man hand, tillsammans med en eller flera vänner eller hitta en föreställning som tilltalar stora delar av familjen.

Teater Barbara är en fri teatergrupp som baserar sina föreställningar på ämnen som kommer från legendernas, myternas och sagornas värld, från klassisk litteratur och aktuella samhällshändelser. Teatergruppens uppsättningar görs för alla sinnen och för alla åldrar.

Teater i Stockholm

Galeasen - ett provocerande, undersökande och utmanande scenkonstkollektiv

Det går inta att skriva om teater i Stockholm utan att nämna teater Galeasen. Scenkollektivet har sedan mer än 30 år varit Sveriges ledande indieteater och kombinerar djärva och innovativa sceniska uttryck med ett intelligent innehåll.

Scenkollektivets fast scen ligger på Skeppsholmen mitt i centrala Stockholm; en plats som ger ett helt unikt scenrum. Galeasen är välkända runt om i Europa och har även medverkat vid flera teaterbiennaler. På den fasta scenen har bland annat Elfriede Jelineks (nobelpristagare i litteratur 2004) Prinsessdramer spelats.

Teater i Stockholm - ett brett utbud

Ett bra sätt att lära sig mer om teater i Stockholm och hitta de uppsättningar som passar ens personliga smak bäst är att göra ett besök på respektive teaters hemsida och ta del av utbudet av föreställningar. Kommer du inte ihåg namnet på en specifik teater kan du googla Stockholm teater för att lösa problemet.

Corona-pandemin satte tillfälligt stopp för alla teaterföreställningar. Kulturbranschen består av människor som är vana vid att använda sin kreativitet och det gjorde att det snabbt började sändas teater online. Upplevelsen är inte riktigt, för vissa långt ifrån, den samma som att sitta i en teatersalong, men nöden har som bekant ingen lag. Digitalt sänd teater är bättre än ingen alls.

Teater för de minsta

Barnteater är ofta uppskattat av barn i alla åldrar och kan spelas på alla scener, fasta såväl som ambulerande. Det finns ett stort utbud av barnteater i Stockholm och det är relativt enkelt att hitta en föreställning som tilltalar en lite bredare målgrupp. För de minsta, som kanske inte har så mycket tålamod, finns uppsättningar som är anpassade i både innehåll och längd.

Att gå på teater i Stockholm kan alltså bli en upplevelse för hela familjen eller tillfälle för vuxna att spendera en barnfri kväll i kulturens tecken. Oavsett om det är barnteater eller ordinarie teater som är av intresse finns det många teatrar och uppsättningar att välja mellan. Drama, komedi, provocerande, intellektuellt – det är helt upp till dig att välja.