Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Sätt upp egen filminspelning!

Sätt upp egen filminspelning!

harry vpotter

Alla teater-, skådespeleri- och föreställningsfantaster har väl någonstans, om så väl djupt inne, en önskad om att få sin prestation filmad och dokumenterad. Det kan vara allt från professionellt till att filma med till exempel en mobiltelefon. Jag berättar i följande inlägg om min största dröm om att spela in en Harry Potter-film när jag var yngre. 

harrypotter

Alla vet väl om att historian om den utvalde Harry Potter – trollkarlen som föds upp bland så kallade mugglare och förs in i en magisk värld där han är det enda hoppet om besegra Mörkrets Herre Voldemort. Min mor läste den första boken för mig när jag och mina syskon var små vilket redan då gjorde att mitt intresse växte. Trots att jag var rädd för Du-vet-vem i första filmens slutkamp om Den Vises Sten mellan Harry Potter och Voldemort som dock var fast i Professor Quirrells kropp. Därefter växte som tidigare nämnt mitt intresse för den magiska världen och det är inte helt fel att påstå att jag hellre skulle vilja åka tåg från Central Station Plattform 9 3/4 till Hogwarts istället för att åka ut till skolorna i de norrländska skogarna.

Efter ett tag blev filmerna till och hela världen förvandlades till liv, bokstavligen. Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint spelar huvudpersonerna i filmserien vilket självklart blev några av idolerna för mig när jag började själv tänka att jag kan göra samma sak. Ung och nyfiken letade jag upp mormors gamla kvast och min brors superhjäte-mantel. Jag tog en nerfallen gren och viftades ut formler och spells som ’alohomora’ och ’incendio’ som jag hade hört de säga. Det tog inte lång tid förrän jag drog med min bror och min syster ut i trädgården för att leka Harry Potter med mig.

Det här höll på ett tag och visst mor brydde sig kanske inte så mycket om det men till slut övertalade jag även hemma att vara med i leken, som filmkamera. Det var här det roliga började och även mina vänner hängde på att spela in videos och agera framför kameran när mor inte kunde. Jag minns hur alla ville tillhör Gryffindor och den som fick nitlotten fick även Draco Malfoy vilken är en av Harrys ärkefiender på den magiska skolan. Jag har gärna visat era videosarna som blev resultatet av vår Harry Potter-lek däremot av rättsliga skäl och skyddade av de andra ”skådespelarna” har jag valt att avstå.

harrypottersortinghat

Sorterings hatten som bestämmer var man tillhör. På ovanstående bild blir Harry vald till Gryffindor i första filmen.

Känner du någon som älskar Harry Potter eller någon annan filmfigur lika mycket som du själv? Ja då är det ett ypperligt tillfälle att dra ut, göra upp en scen och starta kameran. Idag finns det dessutom härliga redigeringsprogram med specialeffekter, möjligheten att lägga till musik och ta bort det i scenen som inte blev bra. Det är också en bra övelse att göra övningar och träning på skådespeleri till en lek och där man kan titta på det efter och lära sig något utav det. Hur som helst kan det vara otrolig skoj att göra med familj, vänner eller med sig själv!