Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Kända svenska skådespelare i Hollywood

Kända svenska skådespelare i Hollywood

  • av
Hollywood

Det finns flera kända svenska skådespelare som gör succé i Hollywood och utlandet. Nu på senare tid har Joel Kinnaman fått mycket stor uppmärksamhet och landat flera tunga roller. Ett annat exempel är förstås Stellan Skarsgård som länge varit ett ledande namn borta i USA. Han har ett gediget CV med flera storfilmer som går att se om och om igen.

De flesta börjar i Sverige

Vägen till Hollywood brukar inte vara spikrak för de flesta kända svenska skådespelare utan de börjar ofta sin karriär här hemma i Sverige. Om du till exempel går på teater i Stockholm är det inte omöjligt att du bevittnar ett framtida stjärnskott. Majoriteten av de svenska skådespelarna utbildar sig i just Stockholm och spelar sedan teater regelbundet. Det är alltså ett väldigt bra tips om du vill se några av våra bästa namn live.

Att vara skådespelare kan också vara ett ganska osäkert yrke där du kan gå lång tid utan roller och därmed inkomst. Därför finns det bra föreningar som fackförbundet Scen & Film som hjälper med allt från föräldraledighet till kollektivavtal. Det kan vara bra att komma ihåg om du själv satsar på ett bli en känd skådespelare en dag.

Kända svenska skådespelare på film

Många skådespelare växlar mellan teater och film då de båda har sin charm. Det är två skilda världar och en chans att visa sin bredd som skådespelare. Många av dem är till exempel anställda på Dramaten och gör film vid sidan av. Det inkluderar skådisar som Jakob Eklund, Julia Dufvenius och Jonas Karlsson. Det är också långt ifrån alla som satsar på en utlandskarriär utan nöjer sig med att delta i svenska produktioner.

Idag är det mycket lättare att följa svenska skådespelare eftersom det finns en uppsjö av streaming sites med svenska filmer och serier. Många av dem som Viaplay och C More fokuserar främst på svenska filmer och erbjuder ett stort urval. Det gäller förstås även SF Anytime. Du kan enkelt hitta nya favoriter med bara ett knapptryck idag.

Följ dina favoriter

Du har säkerligen redan några personliga favoriter bland kända svenska skådespelare som du uppskattar lite extra mycket på duken. Då kan det vara roligt att följa dem och se allt från film och teater. Ta en titt på deras rollista och börja plöj igenom det som du tycker låter intressant. Då upptäcker du säkerligen också flera andra duktiga namn.

Det är alltid inspirerande att se duktiga skådespelare på film eller teater och kanske hittar du inspiration till ditt egna liv. Då lyckas många kända skådespelare beröra oss på ett speciellt sätt.