Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » 8 tips på att bli en bättre aktör

8 tips på att bli en bättre aktör

skådespeltips

Vill du stå på scen och göra teater, föreställningar och kanske till och med film? Härligt, ta då chansen och få hjälp via våra tips. Det viktigaste är att du tror på att du kan och så kommer du att kunna.

skådespeltips

  1. Slappna av

Det första och kanske mest viktigaste tipset. Ta ett djupt andetag och ta in scenen, atmosfären och få det att kännas rätt. Det finns olika metoder att få ner andningen eller att bli avslappnad. Andas in i fyra sekunder, andas ut i fyra sekunder och upprepa detta ett antal gånger.

2. Prata starkare

Oftas misstas begreppet att prata högre då man egentligen menar att man ska prata starkare. För att bli en bra aktör behöver publiken eller den eventuella kameran höra dig sin som skådespelare. Observera dock ditt tonläge så att det inte anses överdrivet.

3. Sätt dig in i karaktären

Genom att leva dig in i din karaktär och studera olika detaljer som bör vara med under din akt, kan göra att just den karakären får en större helhet. Det kan också då känns mer äkta och som att verkligen är den personen eller karaktären som de sägs vara.

4. Använd känsla

Ytterligare en faktor för att det ska bli en så äkta och realistisk karaktär som möjligt är att agera med känsla. Det är det som gör en aktör speciell och unik, du behöver riktigt förstå vad du säger och vad du gör för handlingen med de ord som du säger.

5. Våga gå på auditions/provspelningar

För att bli professionell och att ta steget vidare från övning till erfarenhet behöver man ett jobb. Det är oftast nervöst när man ska provspela för en roll och det viktigaste för din framgång är att våga göra misstag och att våga provspela. Kom väl förberedd och gör vad du kan för att lyckas. Alla erfarenheter är en lärdom och du kommer ha nytta av alla dina auditions.

6. Lyssna på regissören

För att bli regissör har man ofta studerat och har en känsla för hur allt formas på scen eller på bild. Regissören för din pjäs, föreställning eller film vet oftast vad den pratar om. Därför är det viktigt att vara öppen för bra och dålig kritik för att bli bättre, som regissören ger dig.

7. Gör ditt bästa och ha kul

En stor del av skådespeleri och agerande är att vara förberedd. Studera dina repliker noga och göra så gott du kan för att lära dig dem utantill. Agerande, liksom andra ting, handlar om motivation och utmaningar för att kunna förbättras vilket kommer ständigt under din blivande karriär som skådespelare.

8. Tro på dig själv!

Var självsäker och gå på magkänslan. Genom att tänka positivt om sig själv och sina handlingar kan man lyckas med allt och om det inte går hela vägen så kan man behöva arbeta mer målmedvetet. Allt går att övervinna och det kommer garanterat öka ditt självförtroende.