Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Är sport teater?

Är sport teater?

  • av
Valencia stadium

21916-valencia-soccer-stadium

Är inte likheten mellan sport och teater ganska slående? Det tycker jag i alla fall. Speciellt när du föreställer dig en fotbollsarena. I mitten hittar du planen som även kan ses som en gigantisk scen, runt om sitter dem förväntande åskådarna precis som när det spelas teater på en scen på Dramaten. Spelarna bär rekvisita i form av matchställ och fixade frisyrer som blänker fint i kameran. På planen springer det runt en gulklädd man eller kvinna som korrigerar och ressigerar stor delar av föreställningen, till sin hjälp har personen tre extra personer, två som springer på respektive sida med varsin rekvisita i handen i form av flagga, samt en som person som har koll på dem två största regissörerna, tränarna. Spelarna är skådespelare i denna dramatiska dramaturgi där egentligen ingen vet hur det hela ska sluta.

Världens största teaterscen är utan tvekan Europamästerskapen i fotboll. Det är en nervkittlande dramatisk föreställning som pågår under nästan en månad där du som åskådare, aktörer, spelare, familjemedlem och allt annat du kan komma på dras mellan hopp, förtvivlan, glädje, tårar och lycka. Det är en känslosam berg och dalbana som du tas med på. Att ta med sig sina åskådare på en känslosam berg och dalbanna är något som vi skådespelare som utför klassisk teater önskar att vi kunde göra vid varje förställning. Dock är det inte lika lätt att lyckas med detta som det är under ett sportevenemang i och med att det finns flera känslor som kan påverka. Därför kan jag smått avundas fotbollsspelare, vet inte om det är för att jag har det där starka begäret att alltid vara i centrum. Att få vara i centrum inför 100 000 åskådare som jublar och ropar ens namn får mig att bli euforisk, extremt euforisk!

Om ganska exakt nio månader kommer fotbolls EM i Frankrike gå av stapeln. Då tändas strålkastarna och siktas mot 22 nervösa och hungriga män på en av världens största teaterscener. Då är det dags för en föreställning som kommer försiggå under 30 intensiva dagar. Folk från hela världen kommer resa till Frankrike för att få beskåda detta på plats samtidigt som hundratals miljoner människor samlas framför TV-apparaterna. Den är magi som skapas är likt den magi som William Shakespeare skapade under 1500-talet och 1600-talet som än lever idag. Vilket är likvärdigt med klassiska fotbollsmatcher som folk pratar om 10, 20, 30 år senare.

Frankrike är kända för sin kultur, mat och dryck världen över. Skulle det inte vara helt fantastiskt att besöka Frankrike under sommaren 2016? Få chansen att äta och dricka gott samt att få uppleva världens största teater på plats. Bakom scenen, framför scenen och allt vad det innebär att åka på ett mästerskap eller ska vi kalla det ett 30 dagars långt uppträdande? Det tycker jag nästan. Funderar du på vilken stad som passar dig bäst? Eller vilken grupp respektive lag hamnar i? Läs allt om fotbolls EM 2016 på denna förträffliga sajt.

Personligen är Bordeaux min egna favorit. Anledningen till det är egentligen relativt enkel. Japp, det är precis som du trodde. Det handlar om vinet, drycken skänkt från ovan. Bordeaux är världens kändaste vindistrikt som levererar viner i högsta världsklass. Förutom vinet berikas Bordeaux med en fantastisk historia ända tillbaka till 30 000 år sedan. Besöker du Bordeaux får du uppleva goda dryck, god mat, arkitektur som kommer få dig att häpna och som grädde på moset kommer du kunna beskåda världens största teater. I mina öron låter det som en dröm, en dröm som inte är svår att uppfyllas.

Till sist men inte minst, håller ni med? Ser ni likheten mellan teater och sport?