Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Kristina från Duvemåla

Kristina från Duvemåla

  • av
Kristina_Från_Duvemåla

Kristina_Från_Duvemåla_Logo

 

Kristina från Duvemåla är en musikal av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson byggd på Vilhelm Mobergs utvandraepos. Det 18 år sedan jag såg Peter Jöback stå på scenen på Cirkus och sjunga ”Åh Kristina, när guldet blev till sand”. Förra helgen var jag tillbaka till Cirkus igen för att se denna fantastiska tillställning.

Kristina från Duvemåla handlar om bonden sonen Karl Oskar som köper gården av sin far Nils som har knäckt sin höft och sina ben efter en arbetesincident på gården. Karl Oskar är övertygad över att han kan ta hand om gården. När Karl Oskar äntligen får ta över gården från sin far efter många års väntan så kan han nu äntligen få gifta sig med Kristina från Duvemåla i Småland.

Kristna är orolig över livet på gården, kommer det överleva där. Skördarna går inte som väntat och Karl Oskar vill flytta till det förlovade landet Amerika. Kristna vägrar att flytta dit. Hon försöker övertala Karl Oskar att allt kommer bli bra igen, snart är det deras tur att få en bra skörd.

Familjen beger sig till Amerika för att söka lyckan. Även där stöter dem på en hel del patrull. Det var många Svenskar som utvandrade till USA eftersom det hela tiden kom hem förskönande brev om det fantastiska landet där allt växt som inget annat.

I hela historien får du följa deras resa från när det tar över gården till när det flyttar till USA och till sist när de lämnar jordelivet. Detta är en fantastik berättelse med fantastisk musik. Detta är något som alla måste se!