Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Opera

Opera

  • av
teateralong

ladda ned

Opera är en form av teater fast i musik skulle man kunna säga. Det är mer konst än en musikal till exempel. Opera är förknippad med barocken och åren framåt. En opera använder sig av regel av symfoniorkester, kör, sånger med skiftande rösttyper och dramatiska inslag. Oftast säger man att någon som sjunger med en klassisk skolad röst sjunger den personen opera. Detta är inte hela sanningen självklart eftersom Opera är en genre och inte ett sångsätt. När du tittar på opera får du uppleva både balett, dans och mim bland annat. En klassisk opera har en scen uppbyggt precis som en vanligt teater.

Det finns olika sorters opera. Opéra Comique är en operagenre som innehåller talad dialog med inslag av komik. Opera buffa är där sjungs allt i dialog, opera siera, opera grave oh operett är dem vanligaste formerna av Opera.

Opera är en av dem absolut vackraste och underbaraste tillställningarna som du kan besöka som människa. Har du inte besökt en opera då är det dags att du gör det. För när du väl har gjort det kommer du aldrig kunna tänka dig ett liv utan opera. I Sverige kan du besöka Kungliga Opera Huset till exempel där har du den mer klassiska operan med alldeles fantastiska lokaler som du knappt kan slita dig från. Sedan finns det även Folk Opera vilket är en mer modern tappning av opera vilket i sig också är helt magiskt.

Dem mesta kända opera halsterna är: Orfeo, Hoffmans äventyr, Barberaren i Sevilla, Aida, Tannhäsuer, den flyggande holländaren, Tristan och Isolde, Rigoletto, Macbeth, Otello, Orfeus och Eurydike, Figaros bröllop med mera.

Sist men inte minst, gå på Opera! Gör det idag, imorgon, den här veckan, den här månaden, det här året, missa inte för all världens inte magin som alltid uppstår i ett operahus!

Etiketter: