Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » På Torsdag 24/11 visar vi upp Livet som en spelmissbrukare på Barbara

På Torsdag 24/11 visar vi upp Livet som en spelmissbrukare på Barbara

Livet som spelmissbrukare. Det är ett liv i en bubbla där omvärldens inte existerar eller intresseras. Det enda som gäller är att få spela, helst att ha flera spel igång samtidigt men du nöjer dig inte där utan så fort ditt spel är lagt tänker du på nästa spel. Du bryr dig inte när du vinner flera 1000-tals kronor utan det är ett medel som ska lägga på nästa spel enbart för att bota ångesten och tristessen inombords. Finns det inga pengar att spela för skyr du inga som helst medel för att få fram pengar till det nästa spel. Spelpengar ska fram! Så inleder Ulf i uppsättningen: Livet som spelmissbrukare. 

Möt Ulf den spelberoende trebarnsfar som förlorade sin frus och sina barns sparpengar i ett enda svep. När Ulf väl fick slut på pengarna kom ett annat beroende och knackade på dörren för att dämpa den stora ångesten. Beroenden kryper igenom hans kropp han känner irritation, aggressivitet mot dem han älskar och visa dagar känner Ulf att han vill avsluta sitt jordeliv. När han börjar inse allt detta, står han och balanserar på en skör tråd som kommer ge vika vilken sekund som helst. För att kunna fortsätta att balansera på den sköra tråden tar Ulf hjälp av alkoholen i förhoppningar om att hans liv inte ska raseras totalt. Även fast Ulf vet att det är kört så är hans enda utväg, idag och imorgon att spela och dricka för att han inte ska känna sig urusel och misslyckad som människa.

Spelreklam är något som vi har blivit matade med sedan modersmjölken av den svenska staten. Vi har idag ett svensk spelmonopol som den svenska regeringen håller i ett järngrepp om. För allt i världen vill inte regeringen tappa denna enorm inkomst som Svenska Spel inbringar i regeringskassan. Svenska staten är beroende av spel på samma sätt som Ulf är. Idag finns det flera 100-tals aktörer runt om Europa och många av dem stora aktörerna som inte får vara verksamma i Sverige skänker idag mer pengar till forskning och behandlingshem än vad Svenska Spel gör plus att dem erbjuder alternativ som spelgränser och andra former för att minska risken för spelberoende. Trots detta anser staten att genom ett monopol kan dem ha mer kontroll över spelandet samt att fånga upp spelmissbrukare i tid. Är detta ett enda stor lögn av svenska staten för att det själva är beroende?

Vem är det som kan bli spelberoende? Ulf var som vilken medelsvensson som helst innan han fastna i klorna hos speldjävulen. Han har varit gift med sin ungdomskärlek sedan 20 år tillbaka, Ulf har två döttrar och en son och har ett städat yttre där han är mellanchef på ett halvstort företag i Norrlandstrakten. Han har ett stor umgängeskrets och en kärleksfull familj som är honom nära. Men en dag utan förvarning eskalerade allt i lavinartad form sedan dess har det varit ett enda mörker för Ulf. Ett beroende kan hända vem som helst och det gäller att personen i fråga fångas upp tidigt innan det blir samma livsöde som för Ulf.

Vad hände egentligen med Ulf? Varför vart det på det här viset? Hur gick det för Ulf tillslut? Det är dessa spännande frågor du kommer få reda på när vi Teater Barbara kommer ha våra exklusiva spelning på hemlig plats den 24 september.