Warning: Undefined array key "options" in /home/teaterb/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 93
Scenkonst - Teater Barbara
Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Scenkonst

Scenkonst

Scen

alla_teatrar_ska_ha_minst_ett_spoeke_large_wide

Vad är egentligen en teater? Är det enbart det som sker i form av uppvisning inne på en teater? Eller kanske det utspelas på andra vis? Det är frågor som jag ofta får när vi är ute bland barnen i skolan. Teater är ett drama eller skådespel som är en konst som utspelas på en scen. Och scenen kan vara vart som helst och var som helst. Så länge du är personen som allt fokus lägger på så blir det rummet din teater och där du befinner i det rummet är scen. Hängde ni med? Bra.

Teater är är en scenkonst som syftar till agera, berätta, framställa historier, idéer eller känslor inför en publik. Oftast när det kommer till skådespeleri sker det igenom en dialog det vill säga genom tal och gester mellan olika rollfigurer med hjälp av skådespelare. Dessa fantastiska människor måste bemästra konsten att uttrycka alternativa personligheter, åldrar, röster, kön, kroppshållningar med mycket mera.

Det är inte bara skådespelaren som gör teater till en konst utan det är scenografi, ljussättning, kostymering, smink, specialeffekter och rekvisita som är en del av scenkonsten. Allt detta för att höja verklighetsintrycket och upplevelsen för åskådaren samt att hjälpa skådespelaren att leva sig in i rollen.

När du ser på teater kan du även uppleva att det dramatiseras lite extra där skådespelare talar högt än normalt, det är mer sminkade och scenerna ändras under själva uppvisningen. Allt detta för att skapa en illusion och känsla av verklighet för dig som tittare. Det är därför man alltid talar om den fjärde väggen det är den väggen som saknas när du är på teater och det är den som vi åskådare får titta in igenom.

Teater är en fantastiskt upplevelse som behövs för själen. Glöm inte bort att gå på någon teater nu när du är ledig!

Etiketter: