Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Se Shakespears ”Othello” som barnteater

Se Shakespears ”Othello” som barnteater

othelloshakespeare

Othello är den klassiska teaterföreställningen av ingen mindre än legenden William Shakespeare som i korta drag handlar om hur sann den kollektiva sanningen är och hur en lögn blir en vedertagen sanning. Just nu har Niklas Hald bearbetat iscensättningen och gjort om den till barnteater för årskurs 6-9 och gymnasiet.

othelloshakespeare

Othello – Plot

Othello sammansattes av William Shakespeare för mer än 400 år sedan men än idag är den aktuell och något som vi blir engagerade av. Historian är en tragedi och handlar om den hämndkyste fänriken Jago som driver den snälle genralen Othello att till slut ta livet av sin älskade fru vid namn Destemona. Jago sköljs av en stor ilska när han inte blir befodrad och inte får den uppskattning som har så gärna kräver, vilket sätter honom i ett psykologiskt krig mot alla runt omkring honom. Han planterar tvivel i människorna i hans närhet som skapar sanningar som inte kan var osanna, för ett ryckte behöver inte mycket hjälp för att börja leva sitt eget liv.

Bearbetning av Niklas Hald

Av den långe pjäsen har Niklas Hald bearbetat denna till en 50 minuter lång föreställning och där ryktesspridningen sätts i fokus. Hur Jagos rykte, som egentligen bara är luft, blir på slutet en enda rimliga sanningen. Hur lite fakta som det krävs för att vända en stor lögn till en verklighetsbeskrivning. I djupet är det inte svårt att dra parallellen mellan pjäsen och det verkliga livet. Så kallade ”sanningar” uppstår enkelt i sociala medier som Facebook, på skolgårdar eller för all del i politiska sammanhang.

othelloteaterbarn

Info om barnteatern

  • Den omgjorda Othello som barnteater spelas för barn och ungdomar som går i årskurs 6-9 och gymnasieelever.
  • Orginalet med samma namn är gjort av William Shakespeare, bearbetning är gjord av Niklas Hald och regi är gjord av Magnus Munkesjö.
  • Medverkande i barnteatern är: Jesper Arin, Henrik Gustafsson och Ulrika Hansson.
  • Premiär den 10e september på Mittiprickteatern.