Hem » Nyheter » Teaterföreställningar på nätet – de bästa pjäserna just nu

Teaterföreställningar på nätet – de bästa pjäserna just nu

  • av
Teaterföreställningar på nätet

2021 verkar inte bli ett särskilt bra år för den fysiska teaterupplevlesen. I takt med att teatersällskapen varit tvugna att hitta nya vägar för att nå ut har den digitala teatern däremot fått ett uppsving. Teaterföreställningar kan streamas och ses via appar. Cyberrymden är som bekant enorm, och det är inte helt enkelt att veta exakt var man ska leta för att hitta guldkornen.

Även om många ordinarie föreställningar är inställda går det fortfarande att boka biljetter via de sedvanliga biljettsidorna till digitala teaterupplevelser. Vi på webbsidan Teater Barbara kan också tipsa om flera gratis föreställningar som ligger ute på nätet just nu.

Klassiska teaterföreställningar och musikaler som ligger ute på nätet

Längtar du efter att se the Phantom of the Opera, eller Fantomen på operan som föreställningen heter på svenska? Då kan det vara bra att veta att både Youtube och Google Play har musikalen i sitt utbud. Notera att den inte är gratis.

Även jätten Amazon har teater och musikaler i utbudet. Om du vill se gratis teater så har SVT Play breddat sin teaterkategori under pandemin. I dagarna publicerade även tidningen Aftonbladet ett upprop där 53 skådespelare, bland andra Marie Göranzon, förespråkar en utökning av tv-teatern.

Tips om teaterföreställningar som du kan se online

Vi har gjort en djupdykning i utbudet och listar våra favoriter på nätet just nu. Här är vår topp tre med digital teater:

  • Personkrets 3:1 av Lars Norén (finns på Dramaten Play)
  • Idlaflickorna av Kristina Lugn (finns på SVT Play)
  • Fantomen på Operan (finns bland annat på Youtube)

Vilka teaterföreställningar går det att boka biljetter till 2021?

Västmanlands Teater har lanserat ett initiativ där man håller liv i den lokala teaterscenen genom att erbjuda digitala teaterföreställningar. Nu spelas Om tid funnes, Frön i vinden och Skärvor och spår. Vi kan rekommendera den sistnämnda föreställningen som är en tolkning av Jan Fridegårds roman.

Föreställningen beskrivs som en resa där vi får följa Lars Hårds ungdomsår. Vi får bekanta oss med människor som han möter längs vägen. Frågorna som tas upp är existensiella och kretsar bland annat kring det egna jaget samt Hårds hopp och besvikelser. Föreställningen är cirka en timme lång.

Etiketter: