Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Tips: En man som heter Ove på teaterscenen

Tips: En man som heter Ove på teaterscenen

  • av
Komisk och tragisk teatermask

Fredrick Backmans hyllade och prisbelönta bok En man som heter Ove gjordes ganska omgående om till en film och senare även som enmansföreställning för teater. Historien om Ove liknas vid en vuxensaga som handlar om hur vänskap kan förändra människor och deras liv. Första gången vi såg filmen spelades huvudrollen av Rolf Lassgård och han belönades även med en Guldbagge 2016 för bästa manliga huvudroll.

Nya Oscarsmöjligheter?

Det var inte bara Lassgård som berömdes för sin roll i filmen regisserad av Hannes Holm. Den belönades även med European Film Award 2016, för bästa komedi och Eva von Bahr tillsammans med Love Larson fick också en Guldbagge för bästa make-up. När boken även skrevs om till scenen och spelades som teater i Stockholm var den en given favorit. Den svenska filmen En man som heter Ove blev 2017 även nominerad till två Oscars i kategorierna bästa utländska film och bästa styling och make-up.

I januari i år blev det officiellt att det kommer att bli en amerikansk re-make av den svenska filmen En man som heter Ove med Tom Hanks. Hanks har sedan tidigare belönats med två Oscars. Detta är ett samarbete mellan USA och Nordisk Film som del i deras projekt att nordisk film ska nå en större internationell publik.

En man som heter Ove åter på teaterscenen

Johan Rehborg var den som spelade huvudrollen i En man som heter Ove när den hade urpremiär 2015. Marie Persson Hedenius skrev manus till enmansföreställningen och Rehborg fick använda alla sin talanger då han spelar samtliga roller själv. Uppsättningen fick fem getingar av Aftonbladet och spelades i både Stockholm och Göteborg och har setts av över 100 000 personer. I år kommer den åter till en teaterföreställning i Stockholm. Denna gång är det Göta Lejon som slår upp dörrarna till denna mycket populära föreställning.

Bor man långt ifrån, eller om man inte kan enas vad man ska se, finns föreställningen också på digital-TV. Medan en i familjen spelar Powerplay kan en annan titta på Rehborg via SVT Play. Som teater har denna föreställning även spelats i andra nordiska länder och det är säkert något som det kommer mer av då boken är översatt till över 20 andra språk.

När livet känns som mest jobbigt

Livet är tungt för Ove och om och om igen blir han avbruten när han försöker avsluta det. I En man som heter Ove brottas huvudkaraktären med meningen med livet och vad det är för mening med allt nytt när allt det gamla gått förlorat. Historien åker berg-och-dalbana genom livets höjder och dalar och kantas av vardaglig komik när generationer och kulturer krockar.

I alla dess former är denna historia en feel-good föreställning som bjuder sin publik på både allvar, betänkligheter och goda skratt. En bejublad historia som kan läsas och ses igen och igen.